top of page

קוורצטין

קוורצטין הוא אחד הפלבנואידים הנפוצים ביותר בפירות וירקות. כבר שנים רבות ידוע שקוורצטין מעכב גדילת תאי סרטן במבחנה ואף נמצאו המסלולים דרכם הוא פועל. יחד עם זאת, הספיגה של קוורצטין מהמזון לגוף אינה יעילה והוא מתנקה במהירות כך שחשבו שהוא לא יכול להגיע לריכוזים אפקטיבים בגוף. בניסוי ראשון בעכברים חשבו לתת אותו בזריקה כמו כימותרפיה וראו שהוא פועל להקטנת הגידולים, מעכב היווצרות גרורות ומאריך את החיים (זה היה בשנת 2002, מקור). רק בשנת 2010 נבחנה לראשונה גם השפעת האכילה של קוורצטין ובאופן בלתי צפוי גם בצורה זו נצפתה לו השפעה אנטי סרטנית ברורה. מאז נעשו ניסויים נוספים לעיכוב סרטן על ידי אכילת קוורצטין והשפעתו לעיכוב הסרטן חזרה על עצמה. נמצא גם שלשילוב של קוורצטין עם תזונה פונקציונלית נוספת ישנה השפעה מצטברת ולכן והוא שימושי גם כחלק מתזונה פונקציונלית מורחבת נגד סרטן. לבסוף, כמויות אפקטיביות של קוורצטין נמכרות באופן נפוץ כתוסף תזונה.

קוורטצין במזון מעכב סרטן לבלב בעכברים חסרי מערכת חיסון

המחקר המתואר והתמונה המוצגת הם מ- Pancreas (2013) 42: 223–229. עורכי המחקר הם קבוצה של רופאים וחוקרים אמריקאים מאוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס, קליפורניה, ארה"ב. 

במחקר זה החוקרים בחנו את הפוטנציאל הרפואי של קוורצטין לבד ובשילוב עם הכימותרפיה גמציטבין (סטנדרטית בטיפול בסרטן הלבלב) לטיפול בסרטן הלבלב בעכברים חסרי מערכת חיסון (למנוע דחיה של השתל). החוקרים השתמשו בתאי סרטן לבלב אנושיים (תאי MIA PaCa-2) שאליהם הם הכניסו גן לוציפראז שמיצר אור פלואורוסנטי והשתילו אותם בלבלב של העכברים. אציין שהכנסת הגן ליצור האור פלואורסנטי לתוך תאי הסרטן נדרשת בגלל שהשתלת תאי הסרטן היא ללבלב (ולא מתחת לעור שם ניתן לעקוב אחרי הגדילה) ויש מכשירים רגישים שיכולים לצלם את האור הפלואורסנטי שנמצא רק בתאי הסרטן אפילו בתוך גוף העכבר. 

אחרי השתלת תאי הסרטן בלבלב, העכברים חולקו לארבע קבוצות בנות שישה עכברים בכל קבוצה: קבוצת ביקורת, קבוצת הכימותרפיה גמציטבין בזריקה (120mg/Kg) בימים ה 10, 17, 21, 31 ו 38 לניסוי, קבוצת קוורצטין 1% במזון וקבוצת גמציטבין + קוורצטין. צילומים של הקרינה הפלואורוסנטית מהסרטן בוצעו בימים ה 4, 7, 10, 17, 24, 31 ו 38.  אחרי 42 ימים מהשתלת תאי הסרטן בלבלב העכברים הומתו ונבדקו.

תוצאת הניסוי היא שהעכברים שאכלו 1% קוורצטין פלטו פחות קרינה פלואורוסנטית מעכברי הביקורת (P=0.001), דבר שמצביע על יעילות קוורצטין בעיכוב הסרטן. השפעת הקוורצטין נראתה החל מהיום השביעי לניסוי ונמשכה עד לתום הניסוי. גם בקבוצת העכברים שטופלה רק בכימותרפיה גמציטבין הגידולים היו קטנים ביחס לקבוצת הביקורת אבל ההבדל היה קטן ולא מובהק סטטיסטית. גם בקבוצת השילוב של גמציטבין וקוורצטין הגידולים היו קטנים ביחס לקבוצת הביקורת אבל ההשפעה לא היתה שונה באופן מובהק מקבוצת הקוורצטין בלבד. החוקרים הצליחו למדוד אצל העכברים את כמות הקוורצטין בפלזמת הדם (8.68±1.21 מיקרומולר) ובגידולים (2.64±1.15 ננומול לגרם). החוקרים מציינים שריכוז קוורצטין דומה דווח בבני אדם שצרכו גרם אחד של קוורצטין ביום למשך 28 ימים (הנה המקור) ומבדיקתי במאמר דווח על 1.5±0.3 מיקרומולר שנמצאו בפלזמת בדם לעומת 0.07±0.06 מיקרומולר באנשים שלא צרכו את הקוורצטין.

בתמונה מצד שמאל מוצגות תמונות הקרינה הפלואורסנטית שנפלטו מתאי הסרטן שהושתלו בלבלב של העכברים. בטבלה מצד ימין מוצג המשקל הממוצע (וסטיית התקן) לגידולים שהוצאו מהעכברים בתום הניסוי.

קוורצטין סרטן

אכילת קוורצטין מעכבת סרטן מסוג קרצינומה אדנואידית ציסטית בבלוטות הרוק של עכברים

המחקר המתואר והתמונה המוצגת הם מ Apoptosis (2010) 15:850-63. עורכי המחקר הם קבוצת חוקרים ורופאים סינים מאוניברסיטת והאן שבסין. 

במחקר הזה החוקרים השתמשו בעכברים בני 4 שבועות חסרי תימוס ללא תאים לבנים מסוג T (כדי שלא ידחו את הגידול המושתל).  החוקרים השתילו את תאי הסרטן (תאי ACC-M שמקורם באוסף הסיני של תאי סרטן) מתחת לעור של העכברים וחילקו אותם לשתי קבוצות בנות 8 עכברים כל אחת, קבוצת ביקורת שקיבלה 100 מיקרוליטר שמן תירס דרך הפה וקבוצת קוורצטין שקיבלה 1g/Kg בבליעה כל יום למשך 32 ימים רצופים. החוקרים עקבו אחר נפח הגידולים ובתום הניסוי הרגו את העכברים והוציאו את הגידולים לשקילה.

תוצאת הניסוי היתה עיכוב משמעותי ומובהק בהתפתחות הסרטן בקבוצת הקוורצטין לעומת קבוצת הביקורת. החוקרים ביצעו בדיקות גנטיות וביוכימיות וטוענים שהקוורצטין מדכא פעילות יתר של מסלול PI3K/Akt/IKK-a/NF-kB שמאפשר לתאי הסרטן לחמוק מאפופטוזיס (מוות מתוכנן של התא) וכך בעקיפין מביא לתמותה של תאי הסרטן.

בתמונה מצד שמאל מוצג המעקב אחר נפח הגידולים כממוצע וסטיית תקן (ברים מעל ותחת הממוצע). בצד ימין החוקרים מציגים תמונה מייצגת של קצב התפתחות הגידולים עם הזמן בעכבר ביקורת לעומת עכבר שמקבל קוורצטין.

קוורצטין סרטן
  • twitter
  • linkedin
  • facebook

אנציקלופדית ארז לתזונה בסרטן

bottom of page