top of page

שום

ירק השום הוא אחד מצמחי המרפא העתיקים ביותר. שום שימש לראשונה ב 1958 לטיפול בגידולים והוא נחקר הרבה בהקשר של סרטן. הרכיבים האנטי סרטניים בשום נקראים דיאליל סולפיד (DAS), דיאליל דיסולפיד (DADS) ו דיאליל תריסולפיד (DATS) שלו יש את הפעילות האנטי סרטנית הכי חזקה. חומרים אלה בריכוזים מסויימים במבחנה יכולים לעצור התחלקות תאים ולגרום לתאי סרטן להתאבד. לקראת סוף 2017 התפרסם סוף סוף ניסוי שמוכיח שאכילת שום מעכבת התקדמות של סרטן.  

תמצית שום מעכבת גדילת תאי סרטן הערמונית בעכברים

המחקר המתואר והתמונה המוצגת הם מ- Int J Oncol (2017) 51:204-212. עורכי המחקר הם קבוצה מהמחלקה לרפואה של אוניברסיטת צ'ונגבוק בדרום קוריאה.

במחקר זה השתמשו בפרוטוקול קצת שונה מהרגיל כי רצו לבדוק גם שום יכול למנוע את קליטת הסרטן. החוקרים חילקו עכברים חסרי תימוס (מונע דחיה של גידולים על ידי מערכת החיסון) לארבע קבוצות בנות 6 עכברים בכל קבוצה והתחילו לתת להם לאכול תמצית שום במים, למעט קבוצת הביקורת שקיבלה רק מים - וזאת עוד לפני שהוזרקו להם תאי הסרטן. קבוצת הביקורת קיבלה רק מים, קבוצה אחת קיבלה 20mg/Kg תמצית שום במים, קבוצה שנייה 200mg/Kg וקבוצה שלישית 1000mg/Kg. אחרי 21 ימים, החוקרים הזריקו לעכברים תאי סרטן ערמונית מאדם (תאי T24) מתחת לעור (כדי שאפשר יהיה לראות את הגידול) והמשיכו בטיפול האכלת השום עוד 23 ימים. בתום התקופה, העכברים הומתו והגידולים הוצאו ונשקלו כדי לברר אם הייתה לשום השפעה. התוצאות של הניסוי היו קצת מוזרות, היה הבדל מובהק במשקל הגידולים בין קבוצת הביקורת לקבוצות שהואכלו תמצית שום אבל לא הייתה השפעה למינון. כלומר בתום הניסוי, הגידולים בקבוצות השום היו באותו המשקל בין אם העכברים הואכלו תמצית שום במינון עשרים, מתאיים (פי 10) או אלף (פי 50) מיליגרם/לקילוגרם משקל גוף. דבר זה יכול לנבוע מהטיה בטיפול בקבוצת הביקורת והחוקרים נאלצו לחזור שוב על הניסוי. בניסוי החוזר התקבלו תוצאות מאוד דומות וניתן אולי לומר שבמינונים קטנים השום הכי אפקטיבי (ביחס לכמות) וכשעולים במינון, האפקטיביות מאוד יורדת כך שאין כמעט הבדל במשקל הגידולים בין 20mg/Kg ל 200mg/Kg (פי 10 במינון!) - ראו בתמונה מוצגים משקלי הגידולים בתום הניסוי.

 

במאמר החוקרים השתמשו בתמצית שום בצורת אבקה שמכילה יותר מ 10% Alliin. מידע חשוב לגבי ב Alliin הוא שחושבים שכדי להפוך לפעיל הוא צריך להפוך לחומר Allicin על ידי האנזים Alliinase שנמצא בשום (מפירוק ה Allicin נוצרים ה DAS, DADS, DATS). הבעיה עם Allicin היא שהוא אינו יציב לאורך זמן - בניגוד ל Alliin ול Alliinase שהם יציבים יותר לאורך זמן וגם כשהשום יבש (מסיבה זו אבקת שום יבש שומרת די טוב על הפעילות). להמחשה, נמצא שכמות ה Alliin בשום טרי מקולף ירדה רק ב 10-15% לאורך תקופה של 3 שבועות באחסנה במקרר (5 מעלות צלזיוס - מקור). בנוסף אציין שנמצאו הבדלים גדולים בכמות האליצין בתמציות שום מסחריות שונות (אותו המקור). 

 

המרת המינון האפקטיבי של 20mg/Kg לאדם (לחלק ב 12.3 ולכפול במסת הגוף) הוא 97.5 מיליגרם לאדם ששוקל 60 קילו. בשום טרי יש 0.9% של Alliin (מקור), כלומר אדם צריך לאכול בערך 10 גרם שום טרי ביום כדי לקבל את ההשפעה שהוצגה בניסוי לקבוצת ה 20mg/Kg. משקל של שן שום הוא בין 4-9 גרם אז אפשר לאכול שתי שיני שום טרי מרוסק ביום.

שום סרטן
  • twitter
  • linkedin
  • facebook

אנציקלופדית ארז לתזונה בסרטן

bottom of page