top of page

למון גראס (lemongrass)

למון גראס (Cymbopogon citratus) משמש ברפואה מסורתית ומהווה חלק מהתפריט האסיאתי כתיבול בתבשילים, להכנת משקאות ועוד. לחלקים השונים של הצמח יש שמות שונים. הלמון גראס הוא שם הגבעול של הצמח ולימונית זה שם העלים של הצמח. כבר זמן רב יודעים שתמציות מלמון גראס משפיעות על תאי סרטן במבחנה אך רק לאחרונה הראו השפעה כזו גם בעכברים.

תמצית למון גראס מעכבת סרטן מסוג לימפומה אנושי שמושתל בעכברים

המחקר המתואר והתמונות המוצגות הם מ Oncotarget. (2017) 8:110756–110773. החוקרים הם קבוצה קנדית מאוניברסיטת וינדדסור באוטאווה, אונטריו שבקנדה.

במחקר זה משנת 2017 החוקרים התחילו מסריקת ההשפעה של 28 חלקי צמחי מרפא מסורתיים מכל מני מסורות על סרטן ומתוכם, בגלל תוצאות חזקות, המשיכו והתמקדו בלמון גראס ובתה לבן (על תוצאות התה מדווח באתר תחת "תה לבן"). 

תחילה החוקרים מציגים ניסויי של השוואת יעילות כמה שיטות מיצוי כדי להרוג תאי סרטן לימפומה ממקורות שונים (תאי U937, KMH2, L540, ו HDMYZ). הם מצאו שמיצוי הלמון גראס באתנול הוא הכי יעיל למטרה זו ועבור תאי U937 למשל הוא מצליח להרוג אותם במבחנה בריכוז נמוך בערך פי 15 לעומת המיצוי במים חמים. בהמשך החוקרים מראים שתמצית האתנול של למון גראס גורמת לתאי הסרטן להתאבד במסלול שעובר דרך המיטוכונדריה וגם שהמסלול תלוי ביצור רדיקלים חפשיים לגרימת ההתאבדות. הם גם מראים שלגרימת התאבדות תאי הסרטן על ידי מיצוי הלמון גראס נחוץ חלבון בשם FADD (נקרא גם MORT1) שתפקידו לתווך ולהעביר מסר מקולטנים שמקבלים הוראה חיצונית לתאים למות (נותני ההוראה במצב רגיל הם תאי הדם הלבנים) לבין החלבונים שמבצעים זאת בפועל. למשל, תאי סרטן Jurkat שבהם החלבון FADD הרוס בגלל מוטציות לא היו רגישים לתמצית הלמון גראס. חשוב לציין שבניגוד לתאי הסרטן, החוקרים מראים שתאים רגילים לא היו רגישים לתמצית הלמון גראס.

לאחר הגילויים האלה, החוקרים עברו לבדיקות בעכברים. הם הזריקו תאי סרטן מסוג לימפומה (תאי U-937) מתחת לעור בעכברים בעלי מערכת חיסון פגועה (כדי למנוע דחייה של הגידול). אחרי שהגידולים התבססו כך שניתן לראות בליטה קטנה, העכברים חולקו לשלוש קבוצות בנות 4 עכברים כל אחת - קבוצת ביקורת, קבוצת למון גראס וקבוצת תה לבן (על התה הלבן מדווח בנפרד תחת "תה לבן"). קבוצת הביקורת קיבלה מים רגילים ולקבוצת הלמון גראס הוסיפו למים תמצית למון גראס. מהכמות ששתו העכברים החוקרים חישבו שכל עכבר שתה בממוצע 80 מיליגרם לקילוגרם ליום מתמצית הלמון גראס. נפחי הגידולים נמדדו פעמיים בשבוע לאורך המחקר בעכברים שארך כשלושה שבועות.

תוצאות הניסוי הן לא פחות ממדהימות. בקבוצת הלמון גראס חל עיכוב גדול מאוד בהתקדמות הסרטן. בתום שלושת השבועות, העכברים צולמו, הומתו, והגידולים הוצאו מגופם וכל זה מוצג בתמונה. יחד עם זאת, אין תמצית אתנול מסחרית של למון גראס שאפשר לקנות והחוקרים גם לא דיווחו כמה תמצית הם מפיקים מהגבעול כך שאי אפשר לדעת מהמחקר כמה למון גראס צריך לאכול. יחד עם זאת, במחקר אחר (Biomed Res Int. (2014) 2014: 906239) דווח שמ 100 גרם למון גראס מיצוי ב 50% אתנול מגיעים ערך ל 5.4 גרם אבקה. 

המרה של המינון שקיבלו העכברים (80mg/kg/day) לבני אדם (חילוק ב 12.3) היא 6.5 מ"ג לק"ג ליום. עבור אדם במשקל 60 קילו זה 390 מיליגרם תמצית ליום. בהנחה והתמצית מהווה 5% מהלמון גראס, ניתן להגיע לזה על ידי צריכת בערך 7.8 גרם למון גראס ביום.

למונגראס סרטן
  • twitter
  • linkedin
  • facebook

אנציקלופדית ארז לתזונה בסרטן

bottom of page