
נבטי ברוקולי
מידע ממחקרים אפידמיולוגיים מצביע על כך שאכילת ירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרובית, כרוב, ועוד) מפחיתים את הסיכון לסוגים רבים של סרטן. ירקות אלה מכילים (בין היתר) מולקולות ייחודיות שאין בירקות אחרים ונקראות glucosinolates שבאכילה נהפכות ל isothiocyanate - שנספגות בגוף ומעכבות סרטן. סוג אחד של מולקולות אלה נקרא Sulforaphane או בקיצור SFN ועליו עדויות חזקות במיוחד במניעה וגם בעיכוב של סרטן. בדיקת ספיגת SFN בבני אדם אחרי אכילת 40 גרם נבטים טריים העלתה שריכוזו מגיע ל בערך 2 מיקרומולר בפלזמת הדם (מקור). ריכוז זה הוא יפה ויש לו השפעה ביולוגית (מקור). כנראה שעל ידי אכילת כמות גדולה יותר של נבטי ברוקולי אפשר להגיע לריכוז גבוה אף יותר.
אכילת נבטי ברוקולי מעכבת את קצב הגדילה של סרטן השד בעכברים
המחקר המתואר והתמונה המוצגת הם מ- Epigenomics (2016) 8:1019-1037. עורכי המחקר הם קבוצה אמריקאית מאוניברסיטת אלאבמה בבירמינגהאם, ארה"ב.
במחקר זה החוקרים יצרו תאי סרטן שד מתאי שד רגילים של אישה (תאי HMECs) על ידי הכנסת הוירוס SV40, הכנסת גן לטלומראז והכנסת הגן H-Ras. היתרון בתאים האלה הוא שאין בהם מוטציות אקראיות והם צפויים לשקף את רוב הגידולים מסוג סרטן השד שמוצאם מתאי האפיתל שבשד.
החוקרים נתנו לעכברות חסרות מערכת חיסון (למניעת דחיה של הגידול) בנות 4-6 שבועות שבוע להתאקלם בבית החיות ולאחריו הם חילקו אותן לארבע קבוצות ניסוי בנות 5 עכברות בכל קבוצה: קבוצת ביקורת שקיבלה מזון רגיל, קבוצת תה ירוק במי השתיה (GTP), קבוצת נבטי ברוקולי במזון (BSp), וקבוצת שילוב שקיבלה גם מיצוי תה ירוק במים וגם נבטי ברוקולי במזון. העכברות קיבלו את הטיפול במזון כשבועיים שאחריהם החוקרים השתילו להן בפטמות השניה והשלישית מצד ימין את תאי סרטן השד שהם יצרו (לכל עכברה יש 5 זוגות של פטמות).
החוקרים עקבו אחר נפחי הגידולים בעכברים וסיימו את הניסוי כאשר הנפח הממוצע בקבוצת הביקורת עבר את 1 סנטימטר מעוקב (אלה ההנחיות לצמצום סבל של חיות). עם סיום הניסוי כל העכברים הומתו ובוצעו בהם בדיקות.
תוצאות הניסוי הן שנבטי הברוקולי עיכבו באופן משמעותי ומובהק סטטיסטית את צמיחת הגידולים הסרטניים בעכברות (נפח הגידולים בקבוצת נבטי הברוקולי הגיע ל 42% ביחס לקבוצת הביקורת). בנוסף לזה, נמצא שנבטי הברוקולי עובדים באופן סינרגיסטי עם מיצוי התה הירוק - דבר שמאפשר לחזק מאוד את האפקט האנטי סרטני! להמחשה, בקבוצת הברוקולי נפחי הגידולים היו 42% מקבוצת הביקורת, בקבוצת התה הם היו 25% ובקבוצה המשולבת נפח הגידולים היה רק 6% מקבוצת הביקורת שזה פחות מ 10% (25% מתוך 42%).
בתמונה למטה מוצג המעקב אחר נפחי הגידולים הסרטניים בעכברות. בציר ה X מוצג הזמן בשבועות ובציר ה Y מוצג נפח הגידול במילימטירים מעוקבים. התמונה ממחישה את עוצמת ההשפעה של נבטי הברוקולי העיכוב הסרטן ועוד יותר את הפוטנציאל שבשילוב נבטי ברוקולי עם מיצוי תה ירוק.
להגעה לאפקט המוצג בתמונה, החוקרים נתנו לעכברים במזון 26% נבטי ברוקולי ושמו להם במים 0.5% מיצוי תה ירוק. במאמר הם כותבים שהכמויות בהם השתמשו אמורות להיות ניתנות לצריכה על ידי בן אדם אם הוא יצרף לכל מנה בארוחה 13-23 גרם נבטי ברוקולי וישתה איתה 74-148 מיליליטר 0.5% תמצית תה ירוק. הצעה זו נשמעת הגיונית יותר מלאכול כמות עצומה של נבטי ברוקולי פעם אחת ביום אבל אולי יש מי שאוהב סלט נבטי ברוקולי ויעדיף פשוט לאכול ממנו הרבה פעם ביום.

אכילת נבטי ברוקולי מעכבת גדילת תאי סרטן שד אגרסיבי בעכברים
המחקר המתואר והתמונה המוצגת הם מ Sci Rep (2017) 7:9345. עורכי המחקר הם אותה קבוצה אמריקאית מאוניברסיטת אלאבמה בבירמינגהאם, ארה"ב שממשיכה את המחקר והפעם בדקה אפשרות לשלב אותו עם כימותרפיה כטיפול בסרטן השד בעכברים.
במחקר הזה החוקרים השתמשו באותו הפרוטוקול כמו במחקר הקודם מ 2016 אבל השתמשו בתאי סרטן אגרסיבים מסוג triple negative (תאי MDA-MB-231) שאין להם תרופה, הם גדלים במהירות עצומה, יוצרים המון גרורות והורגים במהירות. בקצרה, החוקרים השתמשו בעכברות חסרות מערכת חיסון שאותן הם חילקו לשש קבוצות: קבוצת ביקורת (אוכל רגיל), קבוצת תמצית תה ירוק במי השתיה (הפעם רק 0.3%), קבוצת נבטי ברוקולי במזון (הפעם רק 13%), שילוב של תמצית תה ירוק ונבטי ברוקולי, שילוב של כימותרפיה טמוקסיפן עם תמצית התה הירוק ונבטי הברוקולי, וקבוצה אחרונה של אוכל רגיל וטיפול בכימותרפיה טמוקסיפן.
הטיפול הדיאטתי התחיל שבועיים לפני השתלת תאי הסרטן מתחת לזוג לפטמות השני או השלישי של העכברות (יש להן 5 זוגות פטמות) ונמשך לאורך כל המחקר. החוקרים עקבו אחר נפח הגידול הסרטני באתרי ההזרקה ובתום הניסוי העכברים הומתו, והגידולים נשקלו ונבדקו.
גם בניסוי הזה יש השפעה חזקה לאכילת נבטי הברוקולי וזאת למרות שהכמות שלו במזון היא רק 13% ונמוכה ב 50% לעומת המחקר הקודם (שם השתמשו ב 26%). גם במינון תמצית התה הירוק החוקרים ירדו ל 0.3% (0.5% במאמר הקודם). בנוסף לכך, הכימותרפיה טמוקסיפן בדרך כלל כמעט ולא משפיעה על תאי סרטן מסוג טריפל נגטיב בהם השתמשו בניסוי (ראו גרף כתום בתמונה). החוקרים טוענים שבניסוי שלהם השילוב שלה עם נבטי ברוקולי ותמצית תה ירוק כן השפיע בגלל שנבטי הברוקולי ותמצית התה הירוק בנוסף לעיכוב הסרטן חוללו בתאי הסרטן שינויים שהחזירו את הרגישות שלהם לטמוקסיפן.
מהניסוי הזה אפשר להבין שגם במינונים יותר נמוכים של נבטי ברוקולי הם עדיין מאוד משפיעים. במאמר הזה העכברים קיבלו 13% נבטי ברוקולי במזון וזה סביר לצריכה לבני אדם. החוקרים הציעו במאמר לצרוך 133 גרם של נבטי ברוקולי ושתי כוסות עם תמצית תה ירוק 0.15% כל יום.
